Аустралске власти закључиле су масовно тестирање данас и око 4.000 људи смјештено је у карантин у намјери да сузбију нови кластер заражених коронавирусом након што су се понадале да је вирус највећим дијелом искоријењен.

Савезна држава Јужна Аустралија поново је увела ограничење физичког дистанцирања јуче, након што је откривен још 21 случај коронавируса, од којих су већина преноси у локалној заједници.

Ти случајеви представљају прве локалне трансмисије коронавируса у Аустралији у девет дана.

Премијер Јужне Аустралије, Стивен Маршал, изјавио је да су тестирања открила пет нових случајева у протеклих 24 сата, док се за 14 људи сумња да су заражени и чекају на резултате тестирања.

“Нисмо изван опасности. У почетним смо фазама бављења овим посебно тешким кластером”, изјавио је Маршал новинарима у Аделајди.

Маршал је казао да би сви контакти могли водити до Аустралца који је допутовао у Јужну Аустралију из иностранства 2. новембра и смјештен је у обавезни карантин у хотелу.

Вјерује се да су се хотелски радници заразили вирусом након што су дотицали површину заражену вирусом.

Власти страхују да се вирус могао проширити с хотелских радника и њихових блиских контаката, нагнавши их да уведу обавезни карантин који је приковао 4.000 људи за њихове домове.