Аустрија ће ограничити приватна окупљања на шест особа у затвореном и 12 на отвореном простору као одговор на све већи број заражених коронавирусом.

Канцелар Себастиан Курз рекао је да ће нова ограничења ступити на снагу у петак. Курз је рекао након видеоконференције с покрајинским гувернерима у понедјељак да ће професионални догађаји попут фудбалских утакмица и опера бити могући само ако се физичка дистанца са сједиштима и ношење маски може испоштовати, али без послуживања хране и пића.

У затвореном ће бити највише 1.000 људи, а на отвореном 1.500 људи, јавио је АП.

Курз је признао да су људи незадовољни новим рестрикцијама, али је рекао да су потребна. Рекао је да ће сљедећих неколико мјесеци бити изазовно “једноставно зато што смо се сви у Аустрији и Европи већ уморни од короне, али проћи ће мјесеци прије него што заиста постигнемо напредак на пољу производње вакцине.”

Аустрија, земља с око 8,9 милиона људи, посљедњих је дана забиљежила чак 1.750 нових инфекција дневно – као и у многим другим европским земљама, што је највећи број заражених од почетка пандемије. У посљедњих седам дана забиљежило је 105,6 нових случајева на 100.000 становника.