Влада Аустрије постигла је недјељу дана након терористичког напада у Бечу договор о пакету закона који треба да повећају јавну безбједност, а који предвиђају и електронски надзор радикализованих, опасних особа послије пуштања из затвора, па и мјеру превентивног притвора.

Аустријски канцелар Себастијан Курц, из конзервативне Аустријске народне партије (ОеВП), рекао је да према једном од нових закона, појединци који буду осуђени за ширење “политичког ислама” могу да се суоче са затвором који би трајао “све до њихове дерадикализације”.

Курц је послије сједнице владе јуче рекао да је обавеза ношења електронске наруквице “јака” мјера, али да је таква интервенција власти потребна како би се људски животи заштитили од појединаца који су “темпиране бомбе”.

Канцелар је, према писању аустријских медија, подсјетио да у овом тренутку има више од 300 такозваних “страних џихадиста” поријеклом из Аустрије, да се половина њих вратила и да они сада, попут извршиоца терористичког напада у Бечу, представљају озбиљну опасност за безбједност у земљи.

Према његовим ријечима, влада зато инсистира на могућности изрицања мјере притвора послије одслужене затворске казне, чиме би се становништво од њих заштитило, по потреби и “доживотно”.

За мјеру “превентивног притвора” за потенцијалне терористе су и народњаци и њихов коалициони партнер Зелени оцијенили да не противрјечи стандардима заштите људских права.

Министарка правде Алма Задић рекла је за аустријску агенцију АПА да влада свакако намјерава да ту мјеру спроведе у складу са људским правима, за шта већ постоје примјери у Њемачкој и Француској.

АПА је пренијела да ће према новим законима, од којих би први већ почетком децембра требало да се нађу пред посланицима, вјерски мотивисани политички екстремизам обухваћен појмом “политички ислам”, постати нови елемент кривичног дјела.

Предвиђена су и оштрија правила за посједовање и ношење оружја. Тако ће сваком издавању оружног листа или дозволе за држање претходити обавезна провјера датотека о екстремизму које води Савезна управа за заштиту уставног поретка и сузбијање тероризма.

Влада, поред тога, намјерава да преиспита и евентуално пооштри санкције за држање забрањеног оружја и да уведе доживотну забрану посједовања оружја за осуђене терористе.

Пакет закона уводи могућност одузимања аустријског држављанства особама осуђеним због тероризма и могућност одузимања возачке дозволе. Влада се залаже и да особама које су осуђене због неког терористичког дјела буду у што је могуће већој мјери ускраћене све државне и социјалне бенефиције.

Нове одредбе олакшаће властима затварање екстремистичких удружења или културних установа за које се утврди да шире терористичку пропаганду, у ту сврху биће успостављен и списак исламских вјерских учитеља, имама, у Аустрији.

Биће уведене измјене које ће концентрисати надлежности судова и тужилаштава за кривична дјела тероризма. Судови ће добити и већу улогу у надзору осуђених, и имаће већи увид у активност органа за условни отпуст и установа за дерадикализацију.

Мишљење тих органа биће мјеродавно и приликом доношења судске одлуке о условном отпусту, а предвиђено је и продужење времена пробације код условних казни.

Влада је, како су пренијели медији, у образложењу закона навела да све планиране мјере треба да буду у складу са Европском конвенцијом о људским правима.

Вицеканцелар Вернер Кеглер, из партије Зелених, нагласио је да велики дио нових мјера служи сузбијању свих врста екстремизма, укључујући и неонацизам.