У Аустрији је од децембра планирано масовно тестирање на коронавирус у нади да ће се избјећи даљње затварање, саопштио је аустријски канцелар Себастиан Курз.

Он је најавио да ће најзападније аустријске покрајине Ворарлберг и Тирол почети проводити масовна тестирања првог викенда у децембру. Прво ће бити тестиране групе као што су учитељи и полицајци, који имају посебно честе контакте с другим људима. Курз је рекао да влада разматра и датуме за почетак масовног тестирања у осталим покрајинама.

“Требамо искористити сваку прилику која се нуди да избјегнемо даљња затварања или да их барем ублажимо“, истакао је Курз.

Италијанска покрајина Јужни Тирол, која граничи са Аустријом, већ је провела масовна тестирања, по узору на Словачку, која је успјела успорити ширење вируса и избјегла другу блокаду земље. У Словачкој, која има око 5,5 милиона грађана, у једном је викенду овог мјесеца тестирано готово двије трећине становништва.

Курз је нагласио да, иако би вакцина требала бити доступна у јануару, то не значи да ће све бити ријешено у јануару. Како је рекао, слиједи још тешких мјесеци.

Тренутне рестриктивне мјере у Аустрији требале би бити на снази до 6. децембра.