Послије скоро 20 година, САД и НАТО данас званично почињу повлачење својих посљедњих трупа из Афганистана, препуштајући земљу неизвјесној будућности усред све већих напада талибанских побуњеника

Скоро 10.000 НАТО војника из мисије за обуку “Одлучна подршка”, укључујући 2.500 војника из САД и око 1.100 из Њемачке, као два највећа контингента, напустиће Авганистан до 11. септембра.

Овај датум је званичан за почетак повлачења, али је војна опрема већ почела да се износи из земље прије неколико неђеља.

Неколико земаља НАТО распоредило је додатне снаге или их држи спремним ради обезбјеђења повлачења.

Постоји бојазан да би талибани могли напасти снаге током повлачења. Званичник НАТО рекао је да ће сваки евентуални напад наићи на снажан одговор.

Повлачење међународних снага биће такође тест за афганистанске снаге безбједности, које ће морати да бране територију коју тренутно контролишу и подржавају владу без директне међународне подршке.

Посљедњих неђеља амерички генерали изразили су бојазан да би повлачење могло довести до слома афганистанске владе или новог грађанског рата.

Амерички предсједник Џо Бајден одлучан је да то ипак настави, најавивши средином априла да ће повлачење преосталих 2.500 америчких снага бити завршено до 20. годишњице напада 11. септембра.