Високо дефинитивно постаје босанскохерцеговачки центар коњичког спорта. У минулих мјесец дана Коњички клуб „Вилењак“ у овом је граду организирао два велика такмичења у дисциплинама дресурно и препонско јахање.

Наступили су такмичари из седам клубова, који су у скалду са мишљењима стручњака, показали велико знање када је ријеч о овим, иначе олимпијским дисциплинама, коњичког спорта.

Коњички клуб Вилењак из Високог и Савез коњичких организација Федерације показало су да је итекако могуће у веома тешким условима, који су додатно усложњени лошом епидемиолошком ситуацијом, организирати такмичење на европском нивоу. Спортисти из седам клубова надметали су се у дисциплинама дресура, препоне и 3Д ивент. Да се ради о веома озбиљном такмичењу говори и податак да су наше јахаче у овим дисциплинама посматрали и представници ФЕИ-а надлежне европске асоцијације коњичког спорта.

“Овај број пријављених такмичара за ова два такмичења је јако велики у односу на регион, па и Европу. 44 старта у једном дану, 47 стартова у другом дану, око 50 коња који су лиценцирани, такмичари су сви лиценцирани, пријављени, све је у склопу ФЕИ-а, по ФЕИ европским стандардима”, истиче Абдулах Имамовић, КК „Вилењак“ Високо.

Оно што посебно треба издвојити коњички спорт у Босни и Херцеговини има будућност, јер како се могло видјети и у Високом, такмичари су углавном млади људи, који су овај спорт завољени прије свега због љубави према коњима.

“Волим овај спорт, већ дуго га дуго тренирам, тако да некако не могу без коња. Прошле године баш је овдје било организовано још једно такмичење, и била сам прва, сад сам друга”, прича Иман Крупалија.

“Овај спорт је јако здрав, држи моје тијело здравим и држи ме у кондицији. Наравно да волим животиње. Увијек се трудим да сам у њиховој близини и да с њима сарађујем што је максимално могуће”, каже млади Джан Имамовић.

Управо због тога што су млади перјанице коњичког спорта Босна и Херцеговина би у будућности могла очекивати његову експанзију и омасовљење. Све то би, како сматрају познаваоци прилика у овом спорту, могло донијети и запаженије резултате на међународним такмичењима.

“Све је више такмичења, све је већи број такмичара. Оно што помало недостаје је можда да ова овако генерална јавност буде упозната да су ово заправо олимпијски спортови”, наглашава тренерица Ива Живковић.

Наше јахаче ускоро очекују наступи и на такмичењима која ће бити организирана у земљама региона и Европе. Они најављују да ће наставити предано и упорно радити и тренирати, због чега се заправо можемо и надати да ћемо ускоро имати и представнике у дисциплинама коњичког спорта на Олимпијским играма.