Директор Афричког центра за контролу и превенцију болести (ЦДЦ) Јохн Нкенгасонг је саопћио да је донесена одлука о серолошком тестирању на коронавирус становника афричког континента.

Нкенгасонг је на онлине конференцији за медије изјавио да је одлука донесена након што је потврђено да су званични подаци о броју заражених коронавирусом на том континенту неистинити.

Он је казао да пет посто становника града Нампула у Мозамбику посједује антитијела на коронавирус, а да се званични број обољелих не поклапа с тим податком.

Како је казао, серолошко тестирање ће показати број заражених који су показивали благе симптоме или их нису имали никако.

“Не знамо колико људи је заражено на афричком континенту. Има превише младих људи који су обољели од KОВИД-19”, казао је Нкенгасонг.

Директор афричког ЦДЦ-а је истакао да ће серолошка тестирања већ од сљедеће седмице бити обављена у свим афричким земљама.

Нкенгасонг је напоменуо да ће бити подузети неки кораци попут тестирања на граничним прелазима, који ће олакшати путовања.

Подаци интернет странице “Ворлдометер” на којој су доступне информације о епидемиолошкој ситуацији у свијету, показују како је на афричком континенту коронавирусом заражено више од 1.078.000 особа, док је од посљедица заразе преминуло 24.326 особа.