Ирански врховни лидер Али Хамнеи осудио је убиство главног нуклеарног научника те позвао на подузимање корака против починилаца.

Кхаменеи је у суботу казао како све релевантне институције у Ирану морају “озбиљно уврстити два круцијална питања у своју агенду”, а коментар је услиједио након што је у петак убијен научник Мохсен Факхризадех.

“Прво, истражити овај злочин и чврсто процесуирати починиоце и оне који су им то наредили. Друго, наставити научни и технолошки рад убијеног на свим пољима на којима је Факхризадех био активан”, рекао је он.

Ирански лидер је Факхризадеха назвао “еминентним стручњаком те земље на нуклеарном и одбрамбеном пољу” те додао како су га убили “брутални плаћеници”, реферирајући се на Израел.

Факхризадех је убијен у петак у Техерану. Нападачи су прво изазвали експлозију аутомобила испред њега, а потом отворили ватру на његово возило.

Министарство за обавјештајне послове Ирана у суботу је саопћило како сигурносне и обавјештајне агенције имају трагове који би могли водити до починилаца.

Идентитет нападача још увијек није познат, а врховни војни и политички званичници у Ирану директно оптужују Израел.