Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић изјавио је данас да ће инспекцијски органи у наредном периоду појачано радити, иако је у протекла три мјесеца, као и раније, урађен велики посао.

“На подручју Федерације БиХ имамо 60 до 70 ангажованих санитарних инспектора, и ту говорим о кантоналним градским, опћинским санитарим инспекторима и неколико инспектора са подручја Федерације који по овлаштењу током свих ових мјесеци обављају ове послове. Извршено је готово 12.000 контрола за предходна три мјесца, а донесно 1.500 рјешења о отклањању недостатака. Што се тиче репресивних мјера, у том периоду је донесено више од 280 прекршајних налога са финансијским теретом од готово 500 хиљада КМ према привредним субјектима који се нису придржавали ових мјера”, изјавио је Ајдиновић након састанка у сједишту Владе Федерације БиХ у Сарајеву на коме је разматрана актуелна ситуација, те подузимање даљњих активности на превенцији ширења ЦОВИД-а-19.

Говорећи о ангажману инспекцијских органа током протекла два и по мјесеца казао је да се даноноћно радило на 14 граничних прелаза и два међународна аердорома, Сарајево и Тузла. Појаснио је да је сам инспекцијски надзор у унутрашњости након престанка стање природне несреће у ФБиХ превасходно у надлежности кантоналних инспекцијских органа додајући да то није спријечило Федералну управу за инспекцијске послове да донесе овлаштења према два фармацеутска, два здравствена, два инспектора за храну, а у посљедњој седмици су овлаштења дали и за федералног санитарног инспектора за унутрашњу контролу.

“Дакле, ради се о надлежности кантоналних инспекцијских органа, а ми смо ставили на располагање и одређени број ветеринарских и пољопривредних инспектора с овлаштењем директора, да могу вршити контроле и бити на диспозицији и у координацији са колегама из кантоналних инспекција. Знамо да су све очи упрте у инспекцијске и полицијске органе на подручју ФБиХ и да велики проценат механизама у којима се види рјешење управо у тој области”, додао је Ајдиновић.

Нагласио је да увијек постоје модуси и механизми како би инспекцијски надзор и ангажман поолицијских службеника био још ефикаснији.

“Не смијемо дочекати да у кантоналним управама, па и Федералној имамо људе на годишњем одморима и да одређени ресори нису покривени инспекцијским надзором. Приоритет свих приоритета је заштита јавног здравља и све ћемо томе подредити у борби против коронавируса”, навео је Ајдиновић.