ФУЗИП врши надзор над 14 ГП, изјавио је члан Федералног штаба цивилне заштите и директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић. Одређене корекције су ступиле на снагу са јучерашњим даном. Нова наредба подразумијева да се свим грађанима БиХ који улазе у земљу се изриче мјера кућне изолације. У 24h је издато 10 пута више рјешења о самоизиолацији него претходног дана.

Јучерашњом наредбом је одређено да више нема обавезе карантина, него кучне изолације, самим тим се шаторски простори расформиравају и нема више простора за задржавање грађана у њима.

“Сва процедура о изолацији се вратила Федералној управи за иннспекцијске послове. Сваки грађанин биће контролисан од федералног санитарног инспектора и сачекаће да инспектор изрекне рјешење о ограниченом кретању, односно здравственом надзору”, истакао је Ајдиновић.

Изузетак су возачи у међународном транспорту, те машиновође, они грађани који живе у пограничном појасу.

“Имамо случајева да грађани морају прећи сваки дан границу са Хрватском на примјер јер раде у Хрватској, а живе у БиХ”, напоменуо је Ајдиновић.

Само у јучерашњем дану, односно у 24 часа, издато је 10 пута више рјешења него претходног дана. Ајдиновић је напоменуо да они који добију рјешење о самоизолацији морају стриктно да га се придржавају, као и да проводе најстрожије мјере у кућној изолацији како не би заразили своје укућане.