Директор Федералне управе за инспекцијске послове Анис Ајдиновић казао је данас да настављају интензивно проводити мјере на сузбијању ширења коронавируса COVID-19 у Федерацији Босне и Херцеговине у складу с наредбама.

Подсјетио је да је од недјеље, 15. марта, по доношењу одлуке о обавезном санитарном надзору свих држављана БиХ, Федерална управа за инспекцијске послове распоредила инспекторе из свих десет инспектората на граничне пријелазе, гдје тренутно 86 федералних инспекторица и инспектора у три смјене врше 24-сатну санитарну контролу путника при уласку у БиХ на подручју Федерације БиХ.

“Закључно с 28. мартом, према до сада доступним информацијама, федерални санитарни инспектори на граничним пријелазима издали су укупно 19.625 рјешења о стављању путника под здравствени надзор или у изолацију на период од 14 дана”, истакао је Ајдиновић током редовног обраћања представника федералних институција.

Надзорима и мјерама је, додао је, према до сад доступним подацима, обухваћено и укупно 2.200 особа с пребивалиштем у РС који су у БиХ ушли преко граничних пријелаза који се налазе на подручју ФБиХ, те су спискови с именима, презименима, и адресама тих особа благовремено достављени Инспекторату Републике Српске на даљње поступање и провођење мјера изолације.

Исто вриједи, нагласио је директор Ајдиновић, и за 164 држављана БиХ с пребивалиштем на подручју Брчко дистрикта БиХ, за које су подаци достављени Инспекторату Брчко дистрикта БиХ.

Нагласио је да данас истичу мјере из 636 рјешења о изолацији која су издали федерални инспектори, укључујући и рјешења издата на ГП Аеродром Тузла, чиме је до сад за укупно 1.903 особе истекао период обавезне изолације у трајању од 14 дана.

“Обавјештавамо особе којима је изречено рјешење о изолацији да рјешење престаје да важи истеком прописаног периода изолације од 14 дана. Уколико су се особе којима су издата рјешења о изолацији придржавале изречених мјера, те свакодневно јављале надлежној епидемиолошкој служби и до истека периода изолације нису развиле никакве симптоме заразе, здравствени надзор се окончава након 14 дана”, поручио је Ајдиновић.

Додао је да кантонални полицијски органи свакодневно врше контроле особа којима су федерални санитарни инспектори издали рјешења о стављању под здравствени надзор или обавезној изолацији, те да је у том смислу Федералној управи за инспекцијске послове до сад достављено 280 збирних службених забиљешки о непоштивању изречених мјера на име већег броја особа.

“У овом тренутку можемо потврдити да ће против 58 особа бити покренути прекршајни поступци”, казао је Ајдиновић.

У вези контроле формирања и кретања цијена у Федерацији БиХ, Ајдиновић је казао да је дежурни тим федералног тржишног инспектората јучер на подручју Кантона Сарајево и Тузланског кантона извршио шест инспекцијских надзора и десет контролних надзора, те поднио седам прекршајних налога у износу од 7.250 КМ.

Такођер је нагласио да су од 15. до 28. марта на подручју Кантона Сарајево и Тузланског кантона извршена 93 инспекцијска надзора, 106 контролних надзора у апотекама и другим продајним објектима, у оквиру којих је поднесен укупно 91 прекршајни налог у износу од 182.200 КМ.

Додао је да код 106 субјеката надзора нису утврђене неправилности у пословању те да је утврђено да пријаве грађана нису биле утемељене.

Код 15 субјеката надзора је, нагласио је Ајдиновић, евидентирано повећање цијена артикала са Листе производа на које се примјењује мјера непосредне контроле цијена која је саставни дио Одлуке Владе ФБиХ о прописивању мјера непосредне контроле цијена, у шта између осталог спадају брашно, уље, рижа, квасац, поврће, воће, заштитне маске, средства за дезинфекцију и остало.

Захвалио је инспекторицама и инспекторима који улажу максималне напоре 24 сата дневно на ‘првој линији одбране’ против ширења пандемије коронавируса.

“Захваљујем и кантоналним полицијским и инспекцијским органима, Граничној полицији БиХ, Федералној управи цивилне заштите и свим другим органима и институцијама с којима блиско сарађујемо на сузбијању ширења пандемије и заштити становништва БиХ”, казао је директор Ајдиновић.