Амерички и кинески званичници размијенили су оштре ријечи у првим разговорима на високом нивоу између админинистрације предсједника САД Џоа Бајдена и Кине, који се одржавају у Аљасци.

Кинески званичници оптужили су САД за подстицање земаља да “нападају Кину”, а амерички су рекли да је Кина “дошла са намјером да се шепури”.

У разговорима у Анкориџу са америчке стране учествују државни секретер Ентони Блинкен и савјетник за националну безбједност Џејк Саливен, а са кинеске су ту највиши званичник за спољну политику Јанг Ђијечи и министар спољних послова Ванг Ји.

Блинкен је на почетку састанка рекао да ће САД “разговарати о својим дубоким забринутостима због потеза Кине, укључујући Синђијанг, Хонг Конг, Тајван, сајбер нападе на САД и економске пријетње” америчким савезницима.

“Сваки од ових потеза пријете поретку заснованом на правилима који одржава глобалну стабилност”, рекао је Блинкен.

Јанг је у одговору оптужио Вашингтон за кориштење војне моћи и финансијске надмоћности за репресију над другим државама, пренио је Би-Би-Си.

“Тиме се злоупотребљава национална безбједност да би се опструисала нормална трговинска размјена и подстакле неке земље да нападну Кину”, рекао је Јанг.

У односима између двије суперсиле владају највеће тензије у посљедњих неколико година.