Савјет министара Босне и Херцеговине би требало да поднесе оставку, а потом би требало спровести реформе правосуђа, јавних предузећа, како би се спријечила корупција и постигао напредак, изјавио је за БХРТ бивши бх. амбасадор у Бриселу Драшко Аћимовић.

Босна и Херцеговина није постигла напредак у побољшању изборног оквира у складу с европским стандардима и осигуравању транспарентности финансирања политичких странака, те бројне друге задатке. Овакав извјештај Европске комисије је, према ријечима Аћимовића, апсолутно очекиван.

Аћимовић је за БХРТ рекао да је БиХ тренутно у врло тешкој ситуацији, те да хитно мора предузети одређене кораке како не би дошло до банкрота.

Како је рекао, у извјештају је наведено да се БиХ налази у раној фази, што, према његовим ријечима, представља слабу јединицу.

“То је нека слаба јединица, нисмо нигдје”, рекао је Аћимовић.

  • Према извјештају ЕК, није постигнут напредак у осигурању повољног окружења за цивилно друштво.
  • Треба осигурати значајне и суставне консултације с цивилним друштвом.
  • Није постигнут напредак у рјешавању кључних приоритета мишљења и препорука за 2019. годину када је ријеч о борби против корупције.
  • Корупција је и даље раширена и представља озбиљну забринутост, јер сви нивои власти показују степен коруптивности.
  • Постоје системски недостаци у оперативној сурадњи агенција за проведбу закона и врло ограничена размјена обавјештајних података.