Мехмед Баждаревић, легенда Фудбалског клуба Жељезничар и бивши селектор фудбалске репрезентације Босне и Херцеговине, изјавио је да је формирање нове европске Суперлиге, такмичења у којем ће наступати само финансијски најмоћнији клубови старог континента, чисти бизнис и удаљавање од истинске сржи овог спорта, што се у потпуности коси са идејом због које је фудбал настао.

Баждаревић истиче да је фудбал игра коју је измислила радничка класа за све категорије становништва, али да се сада дешава да фудбалски моћници удаљавају игру од тих људи.

Некадашњи репрезентативац бивше Југославије сматра да челници Суперлиге морају многе ствари објаснити управо обичном човјеку – навијачу, те да амерички систем такмичења, као што су кошаркашка НБА или хокејашка НХЛ лига, не могу успјети у Европи.

“Потребно је обичном човјеку објаснити шта подразумијева Суперлига, ко ће тачно имати право учешћа, да ли ће остали клубови имати прилику да изборе наступ у њој или је у питању потпуно затворена лига, осмишљена само за најбогатије. Ја сам један од тих људи и мени је још увијек много тога нејасно. Колико ће се новца морати издвојити за утакмице у тој лиги, гдје ће се увијек играти дербији. Вјерујем да је у питању чисти бизнис кроз фудбал, али нека они то објасне навијачима, онима због којих се овај спорт игра и који су створили фудбал у Европи”, рекао је Баждаревић.

По његовим ријечима, тренутни формат Лиге првака је добар и интересантан, чак и због чињенице да се у елитно европско такмичење могу пласирати и мање богати клубови.

“Мислим да би Суперлига брзо изгубила драж и смисао, јер не вјерујем да би навијачима било занимљиво гледати стално исте екипе. Бојим се тог елитизма који је помолу. Мислим да ће ови моћници уништити душу фудбала. Овдје су се мало питали људи који су имали везе са овим спортом у спортском смислу. Суперлига је чисти бизнис и не вјерујем да ће допринијети бољитку овог спорта”, рекао је Баждаревић.

Европска ногометна федерација (УЕФА) најавила је санкције за клубове који су потврдили учешће у Суперлиги, али и за фудбалере који играју за те клубове, којима ће бити забрањен наступ за репрезентацију своје земље. Баждаревић сматра да се УЕФА мора борити против новог такмичења из којег би била у потпуности искључења, што би након неког времена довело до питања да ли је њено постојање уопште потребно.

“Суперлигу не би требали дозволити они који живе овај спорт, јер од Суперлиге не видим никакву корист осим финансијске. Иако Суперлига у неким идејама има своју оправданост, у питању је деградација фудбала коју не треба дозволити”, закључио је Баждаревић.