Једанаесто издање Балет феста Сарајево 2020. биће одржано у онлајн формату од 17. до 26. септембра. Поред онлајн представа, публика ће уживо моћи да присуствује изложби и конференцији посвећеној 70. годишњици постојања балета у Босни и Херцеговини.

онлајн платформа Балет феста омогућит ће свим љубитељима балетне умјетности да бесплатно гледају шест врхунских представа националних театара из неколико земаља регије и Европе. Велики труд уложен је да би се добила права на емитовање свих ових представа, које доносе непромијењен концепт Балет феста у виду класичног и савременог балета.

ЕДИНА ПАПО, равнатељица Балет Феста

“Желим да нагласим да сам ове године изабрала кореографски пар или кореографа Василија Медведева, у три различите компаније, у три различита балетна театра свјетска и са веома различитим репертоаром”.

Балет фест почиње 17. септембра изложбом Велики формат у Галерији Нови Храм, посвећеној великом и значајном јубилеју – 70. годишњици постојања балета Народног позоришта Сарајево. Жеља организатора је да овом изложбом скромно, али врло достојанствено обиљеже јубилеј у вријеме пандемије. Публика ће моћи у ограниченом броју присуствовати и конференцији посвећеној
овом значајном јубилеју.

ЕДИНА ПАПО, равнатељица Балет Феста

“Уз све мјере, епидемиолошке и хигијенске, ми ћемо покушати да окупимо људе који су љубитељи и радозналци умјетности балета. Наши предавачи су заиста уважени гости, професор доктор Иван Чавловић који ће нам наравно говорити о том прекрасном, само нама својственом идентитету у репертоару сарајевског балета.

Управо конференција представља најбољи разлог да се умјетници и јавност још једном подсјете на богату ризницу која је присутна на балетној сцени Босне и Херцеговине пуних 70 година, али и на спецификум и хронологију развоја нашег балета који се посљедњих година налази у великој кризи.