Говорећи о разлозима због којих је одгођена сједница Владе Херцеговачко-неретванског кантона (ХНК), кантонални министар правосуђа, управе и локалне самоуправе Суад Балић изјавио је како сједница није могла ни почети због неусклађености предложених тачака дневног реда које се односе на именовање в.д. комесара полиције ХНК и в. д. директора Управе за администрацију и подршку МУП-а ХНК са Законом о унутрашњим пословима ХНК и Законом о државној служби Федерације БиХ.

По његовим ријечима, министри Странке демократске акције (СДА) у Влади Херцеговачко-неретванског кантона на то су претходних дана указивали предсједнику и члановима Владе ХНК.

”Наиме, за вршиоца дужности комесара мора бити предложена особа која испуњава услове прописане Законом о унутрашњим пословима. Тренутно у МУП-у ХНК има више особа које испуњавају те услове, али ни једна од њих није била предложена на позицију вршиоца дужности комесара МУП-а ХНК.

У случају другог предложеног именовања на позицију в.д. директора Управе за администрацију и подршку МУП-а ХНК такав приједлог се не може реализирати јер према Закону о државној служби Федерације БиХ в.д. руководећег државног службеника уопће и не постоји”, оцијенио је Балић.

Имајући у виду важност наведених функција за сигурност грађана и њихове имовине, односно јавног реда и мира у ХНК, Балић каже како је дужност кантоналне Владе да осигура легалност и легитимност избора на наведене функције што је, по његовим ријечима, предуслов за законитост будућег рада именованих.

Балић наводи како због изнесених примједби сједница Владе ХНК није могла ни почети.

”Позивамо министра унутрашњих послова ХНК да предложи рјешења о именовањима у складу са наведеним законима и да коначно након седам година деблокира процес именовања”, поручио је Балић.

Иначе, на захтјев министара из Странке демократске акције, а због, како су навели, додатних конзултација, одгођена је за данас заказана сједница Владе ХНК.

Сједница ће бити одржана најкасније до сљедећег четвртка, 6. маја, најавили су раније из Владе ХНК.