Најмање 15 људи погинуло је у пожару који је захватио избјеглички логор с Рохињама у Бангладешу, док се још најмање 400 воде као нестали, саопћила је агенција УН-а за избјеглице.

“То је било разорно. Још се 400 људи воде као нестали”, изјавио је портпарол УНХЦР-а Јоханес Ван де Кларав.

Казао је да УНХЦР има извјештаје о више од 550 повријеђених и око 45.000 расељених.

Бангладешки званичници истражују узрок ватре док радници служби за ванредне ситуације и породице претражују кроз рушевине у потрази за жртвама. Ватра је букнула у логору Балукхали у близини југоисточног града Кок’с Базар у понеђељак навечер. Ватра је стављена под контролу у понеђељак навечер, након што је уништила хиљаде кућица пред којима су се окупљали станари како би извукли најосновније потрепштине.

“Све је нестало. Хиљаде људи остали су без домова. Ватра је стављена под контролу, али се дим уздизао из неких дијелова логора цијелу ноћи”, изјавио је Рохиоња избјеглица из логора Балукхали за Ројтерс.

Власти у Бангладешу до сада су потврдиле 11 погинулих.

Око 40.000 колиба у логору је спаљено, казао је Мохамад Мохсин, секретар министарства за бављење ванредним ситуацијама, након обиласка логора.

Двије велике болнице Међународне организације за миграције (ИОМ) и турске владе су уништене.

Санџив Кафли, челник делегације Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумјесеца у Бангладешу, изјавио је да је више од 17.000 колиба уништено и десеци хиљада људи су расељени.

“Више од хиљаде чланова особља и волонтера Црвеног крста сарађивали су с ватрогасцима у сузбијању ватрене стихије, која се проширила на четири секције логора у коме борави отприлике 124.000 људи.Они представљају десетину од милион Рохиња избјеглица у регији”, наводи Кафли.

“Боравио сам у Кокс’с Базару три и по године и никада нисам видио такав пожар. Ти људи расељени су два пута. Многима од њих ништа није остало”, изјавио је он за Ројтерс.

Неки свједоци изјавили су да је бодљикава жица постављена око логора заробила бројне људе, наносећи повреде неким избјеглицама и изазивајући позиве за њеним уклањањем.

Хуманитарна организација процијенила једа је 50.000 људи расељено, тврди да се обим штете неће моћи установити још извјесно вријеме.

Џон Квинли итз Тврђаве права, организације за људска права која сарађује с Рохињама, казао је да је чуо сличне извјештаје, додајући да је ограда с бодљикавом жицом ометала доставу хуманитарне помоћи и виталне службе у логору у прошлости.

“Влада мора уклонити ограде и заштити избјеглице. Сада је већ забиљежен значајан број великих пожара у логорима, међу којима и велики пожар у јануару ове године. Власти морају провести примјерену истрагу узрока тих пожара”, казао је Квинли.

Огромна већина људи побјегла је из Мијанмара у 2017. у јеку војне кампање гушења протеста Рохиња за коју истражитељи УН-а тврде да је изведена с “геноцидном намјером”. Мијанмар негира ту оптужбу