Број погинулих у јучерашњем пожару који је захватио камп у којем су смјештене Рохиња избјеглице у Бангладешу порастао је на 28.

Званчник Бурманске мреже за људска права (БХРН) Кјав Вин је за АА изјавио да је у пожару уништено најмање 15 хиљада шатора.

Казао је да је погинуло 28 особа, док их је више од 40 рањено.

Представник Високог комесаријата УН-а за избјеглице (УНХЦР) за Бангладеш Јоханес Ван дер Клаув је јучер истакао да се овакви пожари нису догађали раније у кампу у Бангладешу те да је ријеч о великом и девастирајућем пожару који је између осталог уништио клинике и дистрибутивне центре.

Клаув је рекао да се хуманитарне акције након пожара воде у сарадњи са Међународном организацијом за миграције (ИОМ) те да ће помоћ првенствено бити пружена најугроженијим избјеглицама, односно женама и дјеци.

Власти Бангладеша покренуле су истрагу о пожару чији узрок још увијек није утврђен.

Уједињене нације су раније описале муслиманску мањину Рохиња у Мијанмару најпрогоњенијим људима на свијету. Према подацима Амнести Интернешнала више од 750.000 Рохиња је избјегло у Бангладеш у јеку репресивних акција које је мијанмарска војска извела у аугусту 2017. године.

У извјештају Међународне развојне агенције Онтарио (ОИДА) се наводи да је у том периоду убијено близу 24.000 Рохиња муслимана, али и да је више од 34.000 припадника те заједнице спаљено на ломачама.