Дигитализација је главна тема Бијеле књиге, која обрађује отворена питања пословног банкарства у Босни и Херцеговини, истакнуто је на презентацији те књиге уприличеној данас у Сарајеву.

Директор Удружења банака БиХ Берислав Кутле изјавио је да су главне области које су обрађене: дигитални потпис и регулатива која га уређује, превазиђени девизни закон, те унутрашњи платни промет.

Додао је да су око 150 отворених питања у бх. банкарству свели на осам и она су представљена у књизи. Кутле се нада да их могу ријешити заједно с властима.

“Предложили смо и на који начин то може бити ријешено на добробит свих како бисмо амбијент у БиХ учинили праведнијим за све појединце”, навео је.

Гувернер Централне банке БиХ Сенад Софтић казао је да је промоција Бијеле књиге прилика да Централна банка, Агенција за банкарство и сви који уређују финансијски сектор у БиХ чују проблеме с којим се комерцијалне банке сусрећу у пословању.

“Централна банка БиХ ће са своје стране учинити све да пружи допринос финансијском и банкарском сектору у смислу стабилности како би подстакли развој Босне и Херцеговине”, нагласио је Софтић.

На презентацији је наглашено да је Бијела књига настала као плод интензивне и врло широке сарадње свих заинтересованих сегмената банкарског сектора од теоретичара, универзитетских професора, преко истакнутих банкара и радника у банкарству, до сектора привреде и грађана као главних корисника банкарских услуга.