Барбадос намјерава да уклони британску краљицу Елизабету Другу са чела државе и да постане република до новембра 2021. године, саопштиле су власти.

Премијер Барбадоса Мија Мотли цитирала је у говору првог премијера те државе Ерола Бароуа који је упозорио да се “не тумара колонијалним просторијама”.

Гувернер Барбадоса Сандра Мејсон прочитала је говор Мотлијеве, у којем се наводи да је дошло вријеме да се та држава потпуно ослободи своје колонијалне прошлости и да становници острва желе да на челу државе виде некога са Барбадоса.

“Ово је крајња изјава повјерења у оно што јесмо и што можемо да постигнемо. Стога ће Барбадос предузети сљедећи логичан корак до тренутка када будемо прославили 55. годишњицу независности”, наводи се у говору Мотлијеве.

Барбадос је добио независност од Велике Британије 1966. године, али је краљица остала уставни монарх и лидер државе, пише “Гардијан”.

Већина карипских држава задржало је званичне везе са монархијом након добијања независности, као што су Тринидад и Тобаго, Доминика и Гвајана.