На синоћ одржаној 74. церемонији додјеле награда Британске академије за филмску и телевизијску умјетност БАФТА, највише признања припало је редитељици Клои Жао и њеном филму “Земља номада”. Бх. редитељица Јасмила Жбанић са филмом “Куда идеш, Аида”, била је номинована у двије категорије, али је остала без награде.

Драма америчке редатељице кинеског поријекла Клои Жао тријумфовала је на церемонији Бафте, освојивши награде у категоријама за најбољи филм, најбољу режију, најбољу женску улогу и камеру. Добитник Златног лава на посљедњем Венецијанском фестивалу, и Златног глобуса, у средишту приче проговора о дехуманизацији данашњег човјека у посрнућу америчке економије.

“Вољела бих ову награду подијелити са мојим продуцентима, Френцис Мек Дорманд, Питер Спирс, Моли Ашер, Ден Џенви, и цијелим тимом са којим сам радила на филму. Хвала вам што сте створили тако сигурно и охрабрујуће радно окружење у којем увијек изнова могу испитивати своје границе и суочавати се са изазовима. Посебно желим споменути Францис Мек Дорманд која је била бриљантна глумица у овом филму, и хвала за ово откриће и за задовољство које смо имали на овом путовању”, казала је Жао.

Филмски ветеран Ентони Хопкинс добио је награду за најбољег главног глумца за улогу човјека са деменцијом у филму „Отац“, који је награђен и за адаптирани сценарио. Најбољи страни филм је данско остварење “Још једна рунда” редитеља Томаса Винтерберга, а у тој категорији такмичила се и бх. редитељица Јасмила Жбанић са филмом “Кво Вадис, Аида?”, која је такођер била номинирана и за најбољег редитеља. Винтерберг је на додјели Бафте одао почаст својој кћери Ајде, која се требала појавити у филму, али је погинула у аутомобилској несрећи на самом почетку снимања.

“Желио бих се захвалити Бафти на овој награди, то је заиста фантастично. Желио бих се захвалити својој супрузи, мојој кћерки и мојој другој дјеци али и цијелој глумачкој екипи. И оно што ми је најважније, желио бих се захвалити мојој кћерки Ајди, која више није са нама. Она је била више него ентузијастична око овог пројекта од било кога другог, недостаје цијелом граду, и нама. Овај филм смо урадили за њу. Зато нам Бафта представља такву част и значи више него што можете замислити”, рекао је Винтерберг.

Јасмила Жбанић је, иначе, ушла у хисторију као прва босанскохерцеговачка редитељица која је добила двије номинације за награду коју БАФТА додјељује сваке године. Филм “Кво Вадис, Аида?” наставља такмичење заједно са данским филмом “Још једна рунда” и још друга три остварења у категорији за најбољи међународни играни филм на 93. додјели Оскара 25. априла.