Кризни штаб Министарства здравства Зеничко-добојског кантона (ЗДК) закључио је да је тренутна епидемиолошка ситуација у том кантону критична, саопћио је в.д. премијера ЗДК Мирнес Башић.

Он је рекао да је Кризни штаб данас разговарао о новим моделима како да се Кантонална болница Зеница одупре притиску због великог прилива Цовид-позитивних болесника.

“У наредном ћемо периоду одређени број болесника упућивати према Универзитетском клиничком центру Сарајево, а одређени број пацијената са лакшом клиничком сликом упућиват ћемо према Опћој болници Тешањ јер ту имамо слободних капацитета”, казао је Башић.

Он је напоменуо да је ЗДК један од оснивача УКЦС-а те да им припадају 22 кревета за пацијенте, на чему ће инсистирати, али додаје како су већ добили усмено обећање да ће им бити омогућени капацитети који им припадају.

О увођењу нових, рестриктивнијих мјера, истакао је Башић, није разговарано нити ће у догледно вријеме разговарати.

Мјере су, сматра, добре, али треба само инсистирати на њиховој проведби те најављује да ће донијети закључке да „уозбиље полицијске органе, да инспекција мало више појача инспекцијске надзоре“.

Епидемиолошка ситуација у ЗДК, навео је министар здравства Аднан Јупић, нешто је мало боља него у другим срединама, али проблем је недостатак кадра – примарно анестезиолога и инфектолога те смјештајних мјеста за третирање тих пацијената.

“Мислим да је стварна бројка око 950 активних пацијената. То није пуно, ми смо имали сличне ситуације и раније. Оно што је додатни проблем су смјештајни капацитети и врло тешка клиничка слика наших пацијената”, рекао је Јупић.

Он је још једном позвао грађане на сурадњу и поштивање мјера.

“Ја сам задовољан сарадњом са великим дијелом грађана ЗДК. Придржавање епидемиолошких мјера најмање је што у овом тренутку сви могу учинити, али истовремено и највеће – да помогнемо здравственим радницима”, рекао је Јупић.

Он је најавио да ће се у наредном периоду интензивно радити на промоцији вакцинације против вируса корона.

Директор Кантоналне болнице Зеница Расим Скоморац напоменуо је како су јутрос имали хоспитализираних 139 пацијената те 12 пацијената на Одјелу интензивне његе.

“Шест пацијената је било на инвезивној, а шест на инвазивној вентилацији. Капацитети су, практично, попуњени. Доведени смо у ситуацију да се, сваког тренутка, врло лако може десити да не можемо примити више ниједног пацијента”, упозорио је Скоморац.

Он је подсјетио да је ова болница, због недостатка анестезиолога, још прије мјесец дана укинула “хладни оперативни програм” те се хируршки третирају само хитни и онколошки пацијенти.

“Мој приједлог је и да се укину специјалистичке услуге, јер ми морамо повући кадрове у установу и на тај начин покушати да санирамо ситуацију у Кантоналној болници Зеница, гдје су нам ти људи најпотребнији”, казао је Скоморац.