Гас из ”Балканског тока”, који је дио гасовода ”Турски ток” за тржиште Србије и Босне и Херцеговине, технички би могао да потече већ 1. јануара сљедеће године, јер ће гасовод до тада бити спреман, рекао је генерални директор ”Србијагаса” Душан Бајатовић.

Бајатовић је напоменуо да је то количина од три милијарде кубика гаса.

Он је рекао да су на ”Балканском току”, који је цијевима из Бугарске повезан са Србијом, преостали још радови на аутоматизацији управљања и оптици, те да је у току тестирање и ”запуњавање” гасовода.

”Наша компресорска станица ће бити завршена у мају сљедеће године, када би и Бугари требало да заврше једну своју, док ће другу градити током 2022. године”, рекао је Бајатовић за ”Вечерње новости”.

Он је одбацио могућност да америчка администрација закочи ”Балкански ток” увођењем санкција компанијама које су ангажоване на радовима.

Према његовим ријечима, све фирме које учествују у овом пројекту, укључујући ”Србијагас” и ”Гастранс”, добиле су писмо од америчког Стејт департмента да се изјасне о учешћу у пројекту, те да до сада нико није тражио увођење санкција, јер је линијски гасовод практично завршен.

”Балкански ток” је други крак гасовода ”Турски ток” којим руски гас иде ка Бугарској и Србији и даље ка ЕУ (Мађарској).