Предсједник Сједињених Америчких Држава Џо Бајден изјавио је да ће до 19. априла велика већина одрасле популације бити вакцинисана.

“Са свим послом који смо урадили у протеклих десет недјеља задовољство ми је да најавим да ће најмање 90 одсто свих одраслих моћи да прими вакцину до 19. априла, само три неђеље од данас”, рекао јеБајден иновинарима, те додао да ће осталих десет одсто то моћи најкасније до 1. маја.

Он је казао да је наредио свом тиму за борбу против коронавируса да осигура да постоји пункт за вакцинацију не даље од пет миља од иједног одраслог грађанина.

“То ћемо постићи тако што ћемо умјесто на 17.000 мјеста имати пунктове за вакцинацију на скоро 40.000 мјеста”, казао је Бајден и.

Предсједник САД-а је додао да ће његова администрација додати и још 12 федералних пунктова за вакцинацију где ће се давати вакцине мањинама.

Он је поновио циљ да 200 милиона доза вакцине буде администрирано до краја његових првих 100 дана од ступања на дужност.

Према његовим ријечима, првих 100 милиона је достигнуто на 60. дан обављања дужности, док ће сљедећи циљ бити достигнут за 40 дана.

“Наш посао је далеко од тога да је при крају. Рат против коронавируса је далеко од побједе”, рекао је Бајден и.

До сада, више од 145,8 милиона људи добило је дозу вакцину, укључујући и напоре претходне америчке администрације.

САД су најпогођеније пандемијом са скоро 30,3 милиона случајева заразе и око 550.000 смртних исхода, показали су подаци Универзитета “Џонс Хопкинс”.