Амерички предсједник Џо Бајден и британски премијер Борис Џонсон одржали су први састанак уочи самита Групе 7 индустријски најразвијенијих земаља – Г7 у Корнволу.

Џонсон и Бајден обавезали су се да ће бранити ”трајне вриједности” својих земаља од старих и нових изазова, у далекосежном документу потврђеном пред самит Г7, јавља Ал Џазира Балканс.

Бајден и Џонсон, који су разговарали дуже од сат, потписали су нови документ који се надовезује на обавезе и тежње зацртане прије 80 година од њихових претходника Френклина Д. Рузевелта и Винстона Черчила у Атлантској повељи, преноси Тањуг позивајући се на АП.

”Наша нова Атлантска повеља потврђује трајну посвећеност одржавању вриједности и њиховој одбрани од страних изазова”, наводи се у заједничком саопштењу Бајдена и Џонсона.

Документ који је потписан 1941. био је смјерница за формирање Уједињених нација и НАТО-а, а ова повеља се односи на нове изазове кроз изражену тежњу да ће промовисати слободну трговину, људска права и међународни поредак заснован на правилима, те се супротставити онима који желе поткопати савезе и институције двије земље.

Нова повеља односи се и на технологију, путовања и многе трговинске везе између САД-а и Велике Британије, а бави се новим изазовима, попут климатских промена, сајбер напада и мијешања у изборни процес.

Састанак блиских савезника означава почетак интензивне европске турнеје за Бидена, која ц́е завршити самитом у Женеви са руским колегом Владимиром Путином, преноси Бета, позивајући се на АФП.