Амерички предсједник Џо Бајден наредио је у четвртак да се изврше ваздушни напади у источној Сирији, пише данас Глас Америке (ВОА), наводећи да је ријеч о првој америчкој војној акцији откако је Бајден постао предсједник.

“Према директиви предсједника Бајдена, америчке војне снаге су извршиле ваздушне ударе на инфраструктуру коју користе екстремистичке групе које подржава Иран у источној Сирији”, саопштио је портпарол Пентагона Џон Кирби.

Према саопштењу Пентагона, гађана је инфраструктура екстремистичких група које подржава Иран, а акција је изведена у одговор на недавне ракетне нападе на америчке циљеве у Ираку.

Ваздушни напади су, како наводи ВОА, по свему судећи су били ограниченог обима, што смањује ризик од ескалације.

Бајденова одлука да САД изврше ударе само у Сирији, а не и у Ираку, бар за сада, даје вријеме ирачкој влади да спроведе сопствену истрагу напада 15. фебруара у којем су рањени Американци.

“Предсједник Бајден ће реаговати да заштити америчко и коалиционо особље. У исто вријеме, поступили смо на промишљени начин чији је циљ – деескалација стања у источној Сирији и Ираку”, рекао је Кирби.

Он је додао да је у нападима уништено више објеката код једног граничног пункта, које користи неколико милитантних група које подржава Иран, укључујући Катаиб Хезболах и Катаиб Сајид ал-Шухада, наводи ВОА.

Сиријска опозициона Опсерваторија за људска права саопштила је да је ;најмање 17 проиранских бораца убијено је у америчким нападима у ;Сирији, код границе са Ираком.