Предсједнички кандидат Демократске странке на предстојећим изборима у САД-у Џо Бајден одабрао је сенаторицу Камалу Харис (55) за своју потпредсједничку кандидаткињу и прва је Афроамериканка и прва особа индијског поријекла номинирана на ту функцију.

Харрс је искусна је политичарка од које се очекује да ће привући гласове афроамеричке заједнице, најоданијих бирача Демократске странке.

Њихови гласови спасили су Бидена на предизборима у Јужној Каролини у вељачи и бит ће кључни у државама као што су Мичиген, Пенсилваниа и Висконсин у којима је Трамп 2016. тијесно побиједио, а у којима сада по анкетама заостаје за Бајденом

Харис је бивша јавна тужитељица с репутацијом жестоке противнице администрације Доналда Трампа. Кћи имиграната из Јамајке и Индије у три је наврата освајала мандат сенаторице из Калифорније, а и сама је покушала освојити предсједничку номинацију на овим изборима, снажно критизирајући човјека који ју је управо одабрао за своју сукандидаткињу. У коначници је снажно подржала Бидена, а у јавности је препозната као гласна заговорница расне једнакости након смрти Георгеа Флоyда.

Бајден ће се суочити с предсједником Доналдом Трампом на изборима 3. новембра.

На конференцији за новинаре у Бијелој кући , Трамп, републиканац, описао је Харрис као “мој избор број један”.

Камала Харис супротставит ће се Трамповом супарнику, потпредсједнику Мајку Пенсу , 7. октобра у граду Салт Лејк Сити. .

Само су још двије жене номиниране за потпредсједничке кандидаткиње за велику странку – Сарах Пејлин од стране Републиканске странке 2008. и Џералдине Фераро од демократа 1984. Ниједна није завршила на освојеној листи.