Амерички предсједник Џо Бајден изјавио је да је предсједнику Русије Владимиру Путину током данашњег састанка у Женеви поручио да је политика администрације Сједињених Америчких Држава (САД) усмјерена ка америчком народу, а не против Русије, истичући да је посљедња ствар коју Путин сада жели нови хладни рат.

Бајден је на конференцији за новинаре након самита у Женеви рекао да његова политика није усмјерена против било кога, те да је усредсређена на борбу против коронавируса, обнову америчке економије и јачање веза са савезницима Вашингтона.

Биден је истакао да је током састанка са Путином нагласио да ће питање људских права за њега увијек бити на дневном реду и да он, као предсједник САД-а, мора о томе да говори.

Амерички лидер је оцијенио да је састанак са Путином одржан у “позитивном маниру”, те да је “урадио оно због чега је дошао”.

Према његовим ријечима, разговор ни у једном тренутку није био жустар, а обојица су изразили неслагања у вези са одређеним питањима када је то било потребно, што су чинили “без преувеличавања”.

Бајден је оцијенио да тренутна ситуација у односима САД-а и Русије није најбоља, али да, исто тако, “није вријеме за нови хладни рат”.

“Вјерујем да Путин не жели нови хладни рат”, нагласио је Бајден.

Предсједник Сједињених Америчких Држава је додао да су током састанка разговарали и о Сирији, Ирану и Бјелорусији, као и о напорима са циљем спречавања враћања терориста у Авганистан усљед повлачења америчке војске из те земље, јавио је “Спутњик”.