Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је данас да су се САД вратиле на свјетску сцену и да преузимају водећу улогу, уз државе које дијеле њихове вриједности.

“Америка се вратила да предводи свијет, уз државе које дијеле наше најдубље вриједности. Мислим да смо постигли напредак у обнављању америчког кредибилитета међу нашим најближим пријатељима”, рекао је Бајден на крају самита Групе седам најразвијенијих земаља (Г7) на југоистоку Енглеске.

Бајден, који је на осмодневној турнеји, током које ће боравити у три земље, рекао је да је тродневни самит Г7 био “изузетно продуктиван и испуњен сарадњом” и додао да је његов ангажман дочекан са “истинским ентузијазмом”.

Амерички предсједник је послије самита отишао на састанак са британском краљицом Елизабетом Другом и постао 13. предсједник САД који се срео са њом.

Бајден је на самиту оставио траг објавом да ће подијелити сиромашним земљама 500 милиона вакцина против корона вируса и позвао богате савезнике да учине исто.

Лидери чланица Г7 данас су потврдили да ће наредне године донирати више од милијарду доза сиромашним земљама.

Бајден је учешће на самиту искористио за повезивање са новом генерацијом лидера неких од најмоћнијих земаља свијета и за зближавање савезника у борби против пандемије корона вируса и понашања Кине у области трговине и рада.

Он је позвао на увођење минималног пореза за корпорације од 15 одсто на глобалном нивоу, што су други лидери прихватили.

Бајден се на самиту први пут срео са предсједником Француске Емануелом Макроном, а два лидера су се понашала као да су стари пријатељи.

Макрон је рекао да сада ради са америчким предсједником “спремним на сарадњу”, што је била критика на рачун Бајденовог претходника Доналда Трампа.

Већина европских савезника САД била је незадовољна Трамповом изолационистичком политиком, оличеном у приступу “Прво Америка”, због чега је Бајден имао задатак да увјери скептике да администрација његовог претходника представља изузетак.

Бајден из Велике Британије одлази у Брисел, гдје ће се састати са лидерима ЕУ и НАТО-а, а потом иде у Женеву, на самит са руским предсједником Владимиром Путином, заказан за сриједу.