Нови амерички предсједник Джозеф Бајден потписао је указе којима је изразио намјеру да САД поново приступе Париском споразуму о клими и Свјетској здравственој организацији.

Неколико сати пошто је у сриједу ступио на дужност полагањем заклетве на свечаности инаугурације ипред Конгреса САД у Вашингтону, Бајден је у Овалном кабинету Бијеле куће потписао низ указа са намјером да одмах поништи више важних одлука свог претходника Доналда Трампа.

Трамп је 2018. године извео САД из Париског споразума о клими, а 2020. и из Свјетске здравствене организације.

Бајден је потписао и указе о обустављању изградње зида на граници са Мексиком, и о укидању забране уласка у САД држављанима неких већински муслиманских земаља, што су такође биле контроверзне Трампове одлуке.

Потписао је и указ о укидању дозволе за нафтовод “Кистоун Икс-Ел”, од канадске Алберте до америчког Тексаса, чији је завршетак Трамп одобрио у јануару 2017. године, неколико дана пошто је постао предсједник.

Нови шеф Бијеле куће је наложио и продужење мораторијума на отплату дугова како би спријечило избацивање из станова људи који су у тешкој економској ситуацији због пандемије корона вируса.

Између осталог, Бајден је наредио и обавезно ношење маски у федералним објектима и формирање федералне канцеларије за координацију одговора на пандемију корона вируса, наводи Асошиејтед прес.