САД су “спремне да воде свијет”, изјавио је данас у Вилмингтону новоизабрани амерички предсједник Џозеф Бајден представљајући дипломатски и тим за националну безбједност своје будуће владе.

“То је тим који одражава чињеницу да се Америка вратила, спремна да води свијет, а не да се из њега повлачи”, рекао је Бајден наговјештавајући заокрет у спољној политици.

Новоизабрани предсједник је поновио своју одлучност у борби против климатских промјена представљајући свог будућег специјалног изласника за то питање Џона Керија.

“Желим да будем јасан. Ни секунде нисам потцијенио потешкоће у испуњавању својих смјелих обавеза према борби против климатских промјена. Али истовремено, нико ни секунду не смије да потцијени ни моју одлучност да то учиним”, рекао је Бајден.

Кери је позвао међународну заједницу да буде амбициознија у борби против климатских промјена, који је иначе један од Бајденових приоритета.

Будући шеф дипломатије Ентони Блинкен изјавио је на истом скупу да ће се залагати за међународну сарадњу у рјешавању свјетских проблема.

“Не можемо сами да ријешимо свјетске проблеме, морамо да радимо са другим земљама”, рекао је дипломата којег је именовао Бајден, и истакао потребу за “сарадњом” и “партнерством” са страним земљама.

Обратила се и будућа америчка амбасадорка у УН Линда Томас-Гринфилд која је рекла да се у САД вратио мултилатерализам.

“Желим да кажем да се Америка вратила, да се мултилатерализам вратио и да се вратила дипломатија”, рекла је она.