Бивши амерички државни секретар Јохн Керрy понашат ће се као “климатски цар” када изабрани амерички предсједник Џо Бајден преузме дужност предсједника САД.

Џо Бајден, наиме, попуњава своју будућу администрацију кључним личностима за своје тимове на пољу националне сигурности и вањске политике.
Бајден је одабрао Алехандра Мејоркаса за шефа Државне безбједности, а некадашњег сенатора Џона Керија за специјалног предсједничког представника за климу.

Блинкен /58/ је дугогодишњи Бајденов помоћник, а Томас-Гринфилдова је обављала високу дипломатску функцију у администрацији предсједника Барака Обаме.

Саливен је некадашњи замјеник једног Обаминог помоћника и високи политички савјетник у кампањи кандидата демократа на изборима 2016. године Хилари Клинтон.

Мејоркас је адвокат кубанско-америчког поријекла који је служио као замјеник секретара Државне безбједности у Обаминој администрацији.

Бајден, који ради из свог дома у Делаверу, наставља реализацију плана о преносу власти иако администрација актуелног предсједника Доналда Трампа не сарађује у том процесу.

Републиканац Трамп одбија да призна пораз на изборима одржаним 3. новембра и води правни процес за поништавање резултата да би спријечио Бајдена да положи заклетву 20. јануара.