Амерички предсједник Џозеф Бајден изјавио је данас у Вашингтону да је Сјеверна Кореја ”главно спољнополитичко питање”.

Бајден је на првој конференцији за новинаре од ступања на дужност, рекао да је Сјеверна Кореја прекршила резолуцију УН лансирањем балистичких ракета и да ц́е САД и њени савезници одговорити у случају ескалације.

”Такође сам спреман за неки облик дипломатије, али то мора бити условљено крајњим резултатом денуклеаризације”, рекао је он.

Сјеверна Кореја је лансирала двије балистичке ракете које су, према наводима јапанских власти, пале у Јапанско море. Бајден је рекао и да се амбиција Кине да постане најбогатија и најмоц́нија земља на свијету ”нец́е догодити за мог мандата”.

Рекао је да ц́е настојати да се јачању Кине САД супротставе повец́авањем својих улагања у науку и истраживање. То је подручје у којем, како је рекао, Кина напредује, док САД не држе корак.

Предсједник САД је изнио да је кинеском лидеру Си Ђинпингу јасно рекао да ц́е Сједињене Државе и даље ”неуморно” прозивати Пекинг због кршења људских права.

Амерички предсједник се обавезао да ће повући војнике из Афганистана, али је изразио сумњу у поштовање рока за повлачење 1. маја, који је постављен споразумом који је потписао Трамп.

Говорећи о домаћим темама, Бајден је изразио наду да ће прије истека његових првих 100 дана на власти бити дато 200 милиона доза вакцина против коронавируса.

Он је рекао и да се ”неће извињавати” због поништавања неких одлука о имиграционој политици које су донијете за вријеме његовог претходника Доналда Трампа.

Бајденова администрација саопштила је 2. фебруара да више нец́е подржавати Трампову политику аутоматског депортовања малољетника без пратње који траже азил. Двије недјеље касније, Бијела куц́а је најавила пријем 25.000 тражилаца азила у САД који су били принуђени да остану у Мексику.

Бајден је најавио и да ће се кандидовати на наредним предсједничким изборима 2024. године. Бајден има 78 година и најстарији је предсједник до сада. Он би на почетку евентуалног другог предсједничког мандата имао 82 године.