Амерички предсједник Џо Бајден укинуо је санкције које је његов претходник Доналд Трумп увео за двоје водећих званичника Међународног кривичног суда (ИЦЦ), поништавајући један од најагресивнијих потеза раније администрације према међународним институцијама и званичницима.

У саопштењу америчког државног секретара Антонy Блинкена наводи се да Сједињене Државе изражавају снажно неслагање с неким акцијама суда, са сједиштем у низоземском граду Ден Хагу који је надлежан за бављење оптужбама за геноцид, злочине против човјечности и ратне злочине. Сједињене Државе нису једна од 120 земаља чланица ИЦЦ-а.

Амерички предсједници од Била Клинтона изражавали су дубоку резервираност према ИЦЦ-у, иако су неки, међу којима и Барацк Обама, пристали на лимитирану сарадњу са судом.

Америчке санкције уведене су против главне тужитељице ИЦЦ-а Фатоу Бенсоуде и челника одјела за јурисдикцију суда, Пхакиса Мочочока, због инсистирања на истрагама против Сједињених Држава и њихових савезника, прије свих Израела, због наводних ратних злочина.

Трумпова администрација била је, ипак, отворено непријатељски настројена према трибуналу и жестоко је критиковала Бенсоуду и остале због кривичних прогона против Американаца за америчке акције у Афганистану и против Израелаца због њихових акција против Палестинаца. Израел није чланица ИЦЦ-а и скупа са САД-ом одбацује палестински захтјев за чланством у међународном суду, јер како тврде, Палестина није држава.

Блинкен наводи да Сједињене Државе сматрају одговорност за злочине као интерес националне сигурности, и указао је на америчку подршку другима.