Предсједник Форума за етику и усклађеност у Босни и Херцеговини Бојан Бајић, гостујући у данашњем издању “Јутра за све”, говорио је о проблему заштите особа које пријављују корупцију у нашој земљи.

Подсјећамо, Клуб заступника Наше странке у Парламенту Федерације Босне и Херцеговине упутио је у парламентарну процедуру Нацрт закона о заштити узбуњивача, након што је заступница Сабина Ћудић објавила фотографије и снимке на којима је приказано везивање дјеце у Заводу у Пазарићу.

“Треба прво напоменути и разјаснити да парламентарка Сабина (Ћудић) није била извор сазнања. Извор сазнања је био, вјероватно, неки упосленик Завода који није сматрао да има неку закониту процедуру или канал пријављивања неправилности, па се одлучио да иде директно на парламентарца, што је у реду. Неопходно је донијети ефикасну законску регулативу која штити примарно тог упосленика од репресије на радном мјесту – као што је отказ, мобинг, спречавање у напредовању и друге штете. Наравно, у овом случају јавна одмазда може отићи и на онога који обавијести јавност о томе, али би закон примарно требало да штити упосленике на радном мјесту”, казао је Бајић.

Према његовом мишљењу, добро је да се упућују приједлози за доношење оваквих закона, уз напомену да у Федералном парламенту већ постоји Нацрт закона о заштити пријавитеља корупције, тако да би те двије иницијативе требало ускладити.