Уредник БХ Радија1 Жељко Бајић коментирао је у емисији БХТ1 Уживо округли сто који је данас организовао руски амбасадор при Уједињеним народима (УН) Василиј Небензја с у згради УН-а у Њујорку као и утјецај Русије на БиХ.

Повод округлог стола је 25. годишњица парафирања Дeyтонског споразума. Подсјећања ради, предсједник Странке демократске акције (СДА) Бакир Изетбеговић одбио је позив за учешће на округлом столу јер, како је појаснио, позив није био упућен Предсједништву БиХ као шефу државе.

„У вријеме Дејтона, Руси су били један од битних међународних актера, али за 25 година улога Русије сигурно ако није ојачала није ни ослабила. Русија је данас врло битан међународни фактор који игра и жели да игра битну улогу у свим свјетским проблемима. Наш је проблем свих ових 25 година што међународној политици приступамо с емоцијама. Ту нема емоција”, казао је Бајић.

Он се осврнуо и на сједнице Вијећа за имплементацију мира (ПИК), гдје Русија даје издвојено мишљење у односу на садржај заједничке изјаве чланица ПИК-а.

„Када је конституисан ПИК, Русија је имала сасвим друго мјесто. Сада када не види да има савезнике у другим чланицама, она има своје издвојено мишљење. Колико су други чланови ПИК-а спремни на неки компромис и дијалог с Русијом, то је питање које премашује однос унутар Босне и Херцеговине”, казао је Бајић.

Када је у питању утицај Русије на БиХ и њену будућност, уредник БХ Радија1 сматра како Русија покушава „ на неки свој начин, дијалог с нама“.

„ Ми никад нисмо повели дијалог с Русијом. Нисмо никад покушали, ни појединачно ни као политичке партије или ентитети имати озбиљан разговор с Русијом. Нама би у односима с њом прије свега требала бити битна економија. Нисмо никад изградили тај однос”, закључио је Бајић.