Сваке године Хаџиисаковићи стижу у Бањалуку из различитих дијелова свијета како би Бајрам прославили у кругу најближих и највољенијих. Ове године, због коронавируса то није било могуће, али Хаџисаковићи као велика и сложна породица окупили су се у броју у којем је то било могуће.

Како то налажу обичаји, након бајрамског намаза у оближњој џамији, обилази се најстарији члан породице, а то је ове године био Галиб.

ГАЛИБ ХАЏИИСАКОВИЋ

“Дође се на јутарњу кафу и на сок, онда се иде на клање курбана – жртва се приноси, курбани се закољу. С обзиром да је ово јако топло вријеме, то мора да се охлади да би се могло исјећи и сутра ће се то обавити и месо ће се дијелити џематлијама, комшијама”, рекао је Хаџиисаковић.

За баклаве, кадаиф и остале посластице задужен је женски дио ове велике породице. Уочи Курбан-бајрама посебна пажња се посвећује и спремању куће.

САБИЛА ХАЏИИСАКОВИЋ

“Ово је данас један посебан дан за нас који смо од дјетињства то имали и водили. И данас дан осјећамо једну потребу коју морамо због себе и вјере и свега осталога”, казала је Хаџиисаковићева.

Хаџисаковићи који дијеле судбину и многих других босанскохерцеговачких породица, чији чланови живе вани и у мјешовитим браковима, примјер су и сложне породице којој је отуђење сасвим стран појам.

СЕНАДА САВИЋ

“Дружимо се, весели смо, позитивна енергија, што је најбитније. Ширимо ту позитивну енергију”, истакла је Савићева.

Ипак, данас је пала и понека суза, за све оне у туђини, који нису били са својом породицом.