У Бањалуци су вечерас истовремено одржана два протестна скупа. У парку “Младен Стојановић” опозиција је организовала окупљање грађана због, како је наведено, насиља и лажних докумената. На истом мјесту представници више удружења ратних ветерана уприличили су скуп најављен као знак подршке институцијама Републике Српске.

Опозиција је вечерас затражила да се утврди ко је, како су навели, прослиједио у Народну скупштину „лажни“ Програм реформи, као и смјену министра унутрашњих послова Републике Српске Драгана Лукача.

Протести су организовани због инцидента у Народној скупштини РС, када је министар унутрашњих послова РС Драган Лукач физички напао посланика ПДП-а Драшка Станивуковића.

“Лажни документ и физичко насиље је унишавање Народне скупштине и институција РС и то им нећемо дозволити “, рекла је посланица ПДП-а Јелена Тривић и додала да је издаја народа РС то што је у Народну скупштину, 23. децембра, “достављен лажни документ, а не Програм реформи”.

За све је окривила члана Предсједништва БиХ Милорада Додика.

“Али шта да очекујете од човјека који годинама лаже свој народ, он је послао тај документ, без пописа, без овјере”, устврдила је Тривић.

Њен страначки колега Драшко Станивуковић је рекао да ће се мирно и достојанствено борити те да је ово њихово четврто окупљање у парку.

Станивуковић тврди да је Додик узурпирао полицију и све друго у Републици Српској. Подсјетио је шта се све дешавало у протеклих годину дана, од случаја „Драгичевић“, убиства Славише Крунића… те навео да је неопходно мијењати стање, ако се не жели таква и наредна година.

Казао је и да је добио тужбу породице Додик, кога је оптужио да је „издајник“ те да „више неће моћи да нас води“.

Ветерани затражили ‘очување РС’


На скупу под називом “За Републику Српску”, који је одржан у исто вријеме када и опозиционо окупљање у бањалучком парку, дата је подршка очувању институција РС, те, како је речено, посебно полиције.

То окупљање је, како је речено, иницирало више удружења ветерана протеклог рата, с циљем, како су навели, подршке легитимно изабраним представницима власти РС, а подржали су министра унутрашњих послова РС-а Драгана Лукача.

Ветерани су истакли да је циљ посљедњих дешавања у Народној скупштини РС-а, „рушење РС, реформа полиције и формирање полиције БиХ“, а најавили су да ће „својим животима бранити полицију РС“.

Окупљеним су се обратили предсједници удружења „Част отаџбине“ Бранислав Окука, Удружења ветерана „Гарда Пантери“ Петар Цвјетиновић, бивши официри некадашње Војске РС-а.

Овом скупу присуствовали су члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, предсједник РС Жељка Цвијановић, премијер Радован Вишковић, министар унутрашњих послова Драган Лукач, представаници владајуће коалиције, те бројних борачких удружења проистеклих из протеклог рата.

Скупове је осигуравао велики број полицајаца, с обзиром да су локације на којима се одржавају удаљене тек неколико метара.

Станивуковић против Лукача поднио Кривичну пријаву


Станивуковић је данас поднио кривичну пријаву против Драгана Лукача због физичког напада на посебној сједници парламента одржаној 23.децембра на којој се расправљало о Програму реформи БиХ.

Посланик Партије демократског прогреса у Народној скупштини Републике Српске Драшко Станивуковић поднио је кривичну пријаву против министра унутрашњих послова Драгана Лукача због физичког напада на посебној сједници парламента одржаној 23.децембра на којој се расправљало о Програму реформи БиХ.

Станивуковић је казао да је кривичну пријаву против министра Драгана Лукача поднио због наношења тјелесних повреда и угрожавањa сигурности. Ударац су, рекао је, сви грађани видјели. Станивуковић је рекао и да је био у хитној помоћи јер му је од ударца унутрашњи дио усне прокрварио. Дежурни доктор је, наводи Станивуковић, о свему обавијестио полицију.

Draško Stanivuković krivična prijava
Foto. Ljubiša Davidović/BHRT

Подсјећамо, на сједници Народне скупштине РС посвећеној Програму реформи БиХ дошло је до инцидента у којем су учествовали Станивуковић и Лукач. Лукач је био изнервиран јер је Станивуковић у Скупштину унио НАТО заставице. Позвао је Станивуковића да му приђе, што је овај и урадио. Лукач је тада бацио папириће према њему и одгурнуо га. Већи инцидент спријечили су остали посланици, министри, те обезбјеђење Народне скупштине.

Осим Тужилаштву, Станивуковић ће случај пријавити Омбудсману за људска права и Етичком одбору НС РС, а, поред Лукача, Станивуковић ће пријавити и Милорада Додика, члана предсједништва БиХ. Додао је како за све наводе из пријаве постоје јасни и недвосмислени докази.

СДС: Упућена иницијатива за смјену Лукача

Клуб посланика СДС-а у Народној скупштини Републике Српске упутио је јутрос иницијативу за смјену министра унутрашњих послова Српске Драгана Лукача.

Иницијатива је упућена због, како наводе, његовог насилничког понашања према народном посланику Драшку Станивуковићу током посљедњег скупштинског засједања, саопштено је из СДС-а.

Клуб посланика СДС-а иницијативу је упутио предсједнику Владе Радовану Вишковићу и предсједнику Народне скупштине Недељку Чубриловићу.

Из СДС-а наводе да је Клуб, у жељи да се заштити дигнитет и углед највишег законодавног тијела и са циљем да се сачува систем подјеле власти, позвао на смјену овог министра зато што је он својим поступком на сједници Народне скупштине све то довео у питање.