У Бањалуци је поново отказано рочиште за 27 особа који су пријављени за ремећење јавног реда и мира и незаконито окупљање 19. и 20. 9. 2018. испред ПУ Бањалука.

Рочисте је одгођено јер полиција одбрани није доставила тражени видео материјал да идентификује оптужене за ремећење јавног реда и мира

Пријављене особе су углавном чланови неформалне групе грађана “Правда за Давида”.

Banjaluka-suđenje-David
Foto: BHRT/Dijana Vrhovac

Чланови групе “Правда за Давида” кажу да оптужбе да су реметили јавни ред и мир немају никакву тежину будући да њихови узвици и пароле представљају изражавање мишљења о раду државних органа, као што је МУП РС и министар, а што није кажњиво – то се експлицитно наводи у Уставу РС, као и у Закону о јавном реду и миру РС.

Међу оптуженима се налазе и посланици у Народној скупштини РС Небојша Вукановић и Драшко Станивуковић који су тражили да се поступак против њих одвоји од остатка оптужених.

Давид Драгичевић (21) је нестао 18. марта 2018. године у Бањалуци, а његово тијело је пронађено шест дана касније на ушћу рјечице Црквена у Врбас. Према оптужници коју је бањалучко Окружно јавно тужилаштво подигло против непознатих извршилаца, младић је или бјежао од починилаца па пао у Црквену или гурнут у набујалу ријеку исте ноћи када је и нестао.

Од 26. марта прошле године родитељи младића и група “Правда за Давида” на Тргу Крајине у Бањалуци организовали су окупљања с циљем откривања истине о убиству. Окупљања грађана забрањена су од 25. децембра прошле године, а неколико дана након тога Давор Драгичевић, Давидов отац, напустио је БиХ након што је полиција растјерала и привела окупљене грађане.