На сцени Народног позоришта Републике Српске у Бањалуци вечерас ће премијерно бити изведена представа “Дервиш и смрт”, коју је по роману Меше Селимовића режирао Дејан Пројковски.

Глумац Златан Видовић, који игра главну улогу дервиша Ахмеда Нурудина, изразио је задовољство што су стечени услови да пред публиком, на сцени, буде приказано ово значајно дјело

Премијера је требало да буде одиграна у марту, али смо, због епидемије вируса корона, морали да све одгодимо и сачекамо да се створе услови да здравље глумаца и публике не буде угрожено”, рекао је Видовић.

Видовић је истакао да је ријеч о представи која је прави спектакл, који још није виђен на даскама националног театра Републике Српске.

“Представа “Дервиш и смрт” заиста је прави спектакл јер посједује енергију свих ликова који се у њој обрађују, као и врхунске свјетлосне и музичке ефекте. Ово није само представа Ахмеда Нурудина, него и Хасана, Хасанове сестре и осталих ликова који праве несвакидашњу опијајућу атмосферу, којом те заводе и напросто увлаче у свој свијет”, открио је Видовић.

Он сматра да велики класици као што је роман “Дервиш и смрт” Меше Селимовића треба да се читају више пута, у различитим животним периодима, те да му је највећа награда ако улогом подстакне публику да се врати давно прочитаном дјелу.

Премијера представе заказана је за 20.00 часова, најављено је из Народног позоришта Републике Српске.