Након састанка Удружења послодаваца у угоститељству и туризму Хорека и секције фризера и угоститеља Занатско предузетничке коморе Републике Српске са представницима власти у Бањалуци, речено је да ће Влада РС плаћати минималне плате и доприносе за период затварања угоститељских објеката, без обзира да ли се ради о неколико дана или више.

Велики број угоститеља, речено је, имају проблем са пореским пријавама из прошле године, а Влада ће за сваки од тих привредних субјеката разматрати репрограм пореза и доприноса за тај период.

Привредни субјекти чији рад закључцима Републичког штаба буде забрањен мјесец дана, остварују право на исплату и минималне плате и припадајућих пореза и доприноса.

Пословни субјекти којима рад закључцима Републичког штаба буде забрањен мање од једног мјесеца (примјера ради: седам дана, 15 дана, 20 дана), остварују право на подршку која је дефинисана исплатом пореза и доприноса за запослене.

Премијер РС Радован Вишковиц извинио се угоститељима због лоше комуникације приликом доношења мјера.

Што се тиче козметичара и фризера, речено је да ће њима, након истека седмодневних мјера, бити дозвољен рад.

Подсјетимо, угоститељи, музичари и фризери јуче су одржали скуп испред Палате предсједника, незадовољни јер им је новим мјерама Републичког штаба за ванредне ситуације РС обустављен рад те су тражили да им се пружи финансијска помоћ.