На рехабилитацији пацијената који су имали тежи облик коронавируса, већ десет мјесеци раде у Заводу за физикалну медицину и рехабилитацију “Др. Мирослав Зотовић“ у Бањалуци.Опоравак, који укључује разне програме вјежби уз обавезно укључену подршку психолога, овдје траје до 28 дана.

Душанка Веселиновић из Бијељине преболовала је Цовид-19 и обострану упалу плућа уз 18 дана кисеоничке подршке у бијељинској болници. Због овога је већ 27 дана на рехабилитацији у Заводу Зотовић. И даље осјећа здравствене тегобе, али оне нису ни близу стања које је имала када је изашла са болничког лијечења.

ДУШАНКА ВЕСЕЛИНОВИЋ, пацијент из Бијељине

“Двадесет седми дан сам овдје у овој бањи и боље ми је у сваком смилсу,и физичком и психичком,стекла сам неку кондицију,на којој морам радити и код куће,али овде смо имали сву подршку,љекара,физијатара,психолога,психијатара”.

Своју рехабилитацију прије неколико дана отпочео је и Алексанадар Мајсторовић, пацијент из Бањалуке.

АЛЕКСАНДАР МАЈСТОРОВИЋ, пацијент из Бањалуке

“Могу да вам кажем да сам се након изласка из болнице осјећао јако лоше,нисам могао ходати ни 500 метара у току дана, имао сам велики замор,констанстне главобоље.Доласком овдје након прва 24 сата било ми је боље.Многи проблеми су нестали”.

У Заводу Зотовић већ мјесецима раде са пацијентима који су прележали корону на опоравку који подразумијева не само вјежбе дисања,већ и низ других вјежби неопходних за потпуни опоравак. И сваком пацијенту приступа се индивидуално.

Др. НИКОЛИНА ТОДОРОВИЋ, Завод за физикалну медицину и рехабилитацију “Др. Мирослав Зотовић”, Бањалука

“Програм подразумијева вјежбе мишићне издржљивости,вјежбе на бициклу и све оне вјежбе које побољшавају грудни торакални дио, уз све то ту су и друге кондиционе вјежбе,праћење љекарско свих параметара пацијента.”

БОСИЉКА ТОРОМАН, физиотерапеут

“Пацијенти обично на треннингу наводе тегобе попут брзог замарања,не могу да се пењу уз степенице,не могу успон да поднесу.Радимо на дисању,и то оном дијафрагмалном”.

Сваки пацијент пролази уз рехабилитацију и дијагностику,од лабораторије до спирометрије и гасних анализа.До сада је кроз ову установу прошло више стотина пост-цовид пацијената,којима се након отпуста савјетује да наставе са вјежбама и на тај начин наставе опоравак.