Градоначелник Бањалуке Драшко Станивуковић одржао је данас састанак са директорима јавних установа поводом ситуације до које је дошло је није усвојен буџет овог града.

Након састанка, Станивуковић је рекао да је данас други дан блокаде града и да је веома изазовно истовремено управљати кризом изазваном блокадом скупштинске већине и оном проузрокованом коронавирусом.

Како наводе из бањалучке Градске управе, једна од установа погођена кризом је Центар за предшколско васпитање и образовање, којој недостаје 140.000 КМ за исплату плате радницима.

“Васпитачи су забринути и стигло нам је доста писама у којима најављују штрајк”, казао је Станивуковић и додао да са друге стране постоји проблем набавке хране.

На сједници Скупштине града у сриједу није усвојен буџет, а скупштинска већина окупљена око СНСД-а предложила је амандмане о којима се на захтјев предлагача није ни гласало. Јуче је предсједник Скупштине града Бањалука Младен Илић позвао Станивуковића да у што скоријем року закаже састанак са представницима свих политичких субјеката у локалном парламенту ради договора о одржавању ванредне скупштинске сједнице, на којој би се расправљало о градском буџету и покушали усагласити ставови градоначелника и скупштинске већине.

Из Градске управе данас су навели да је због неусвајања буџета у проблему и предузеће “Чистоћа” за које предложеним амандманом скупштинске већине нису планирана средства, па их Град не може обавезати да раде јер нема гаранцију да ће им моћи исплатити урађено.

Станивуковић је изразио захвалност директору “Чистоће” што је показао разумијевање за тренутну ситуацију и рекао да ће пронаћи и волонтере за одржавање града, уколико буде потребе за тим. Такође, захвалио је и другим фирмама које су изразиле спремност да се ангажују и без накнаде, попут оних које одржавају семафоре и превоз лица са инвалидитетом.

Станивуковић је напоменуо да су и залихе горива за ватрогасце до 20. априла, и да нема могућност набавке нових количина, а да је до 24. априла обезбијеђен и закуп и подршка процесу вакцинације на “Бањалучком велесајму” за шта је до сада обезбијеђено 300.000 КМ. Упитно је и издавање рјешења за особе у изолацији.

Рекао је и да је данас упутио званични позив за састанак предсједнику СНСД-а Милораду Додику.

В.д. директора Центра за предшколско васпитање и образовање, Весна Бањац изразила је забринутост овом ситуацијом како у своје тако и у име запослених, наводећи да већ ових дана може доћи до престанка рада вртића.

“Свакодневно набављамо храну, немамо залиха и можда можемо да радимо до сриједе. Радници су јако забринути, сви су у кредитима, а не можемо да исплатимо плату. У проблему су наравно и родитељи који неће моћи оставити дјецу у вртићима. Надам се да ће се у што скроије вријеме ријешити ова ситуација за преко 2.100 дјеце и њихових родитеља”, навела је она.

Александар Бајић, директор предузећа “Чистоћа”, рекао је да се по данашњем изгледу града затрпаног смећем види шта значи само један дан нерада тог предузећа.

“Наше раднике смо послали на годишњи одмор и надам се да ће убрзо Град и Скупштина Града наћи рјешење да што прије изађемо на улице и да почистимо ово што се десило за само један дан”, казао је Бајић.