У Ферхадија џамији у Бањалуци данас је пригодним програмом имама Меџлиса Исламске заједнице Бањалука обиљежен Дан џамија и џемата.

Овом приликом у Ферхат-пашиној џамији обратио се муфтија бањалучки Нусрет еф. Абдибеговић. Он је рекао да је данашњи Дан џамија и џемата организован под мотом “Да, ја сам живи и ово је мој завичај”.

“Овим желимо послати поруку да смо успјели у протеклом периоду у великом броју санирати порушене џамије и вјерске објекте. Доста је труда и напора уложено за ту акцију. Захвални смо свима који су помогли да се на културан, цивилизацијски и достојанствен начин обнове џамије и да се почисте ти трагови зла које је задесило овај град. Ми вјерујемо да овим мотом шаљемо поруку људима који су из овог или оног разлога, а највише под присилом, напустили свој завичај – да их завичај ишчекује и чезне за њима као што и они чезну за својим завичајем”, казао је Абдибеговић.

Истакао је да ће понудити и замолити власти Града Бањалуке да посјете Бошњаке у дијаспори, да се сретну са њима, да виде која су питања која их муче и има ли могућности да се врате, обнове живот у свом завичају и да им се пруже сва грађанска и људска права.

“Вјерујем да ће постојати интерес код амбасада и држава гдје су стационирани наши Бошњаци, да им изађу у сусрет да им дају одређени бенефит да би се могли вратити, организирати, запослити, отворити бизнис и да Босна добије свој бехар у љуском капацитету. Природа даје бехар, али без људи ми немамо плодова живота на овим просторима. У том контексту ми ћемо такође замолити наше власти у ентитету Федерација Босне и Херцеговине да људима који су се стационирали у том простору понуде бенефите да се врате у свој завичај, да им омогуће и олакшају школовање, лијечење, запошљавање… На тај начин ћемо из дефанзиве кренути у једну позитивну акцију”, рекао је Абдибеговић.

Према његовим ријечима живимо у времену гдје се мултиплицирају проблеми и подижу на највећи пијадестал.

“Бог је дао људима разум да рјешавају проблеме, а не да стварају проблеме, Зато вјерујем да ћемо наићи на позитиван одјек и подршку, а ако не наиђемо на то, ми смо своју ријеч одржали и ми ћемо пред Богом казати: ‘Пустошење босанског простора и одлазак грађана БиХ то је кривица сваког ко је на власти, то је кривица сваког ко може учинити да се људи задрже и то је кривица оних који нису учинили да се заштити овај простор и ови људи'”, нагласио је Нусрет еф. Абдибеговић.

Истакао је да су вјерски објекти у великој мјери санирани.

“Међутим, ти објекти су пусти, они су празни, немамо наших џематлија. Није само био циљ порушити вјерске објекте био је циљ и растјерати становништво. Ми желимо да наши џемати буду као кошница јер кошница без пчела, џамија без џемата не представља ништа, она зјапи и она је празна. Ми желимо живот, људе и да се на тај начин врати мултикултуралност овог простора и ове државе која се зове Босна и Херцеговина, јер огледало БиХ је мултикултуралност, то је повјесна истина, то је чињеница и то не може нико негирати. Били су таласи и осцилације, али ја вјерујем да ово материјално што се санирало сада треба градити људско и на помирењу, зближавању и уважажавању и мени је драго да сваким даном наилазимо на све већу подршку у Бањалуци”, истакао је муфтија бањалучки.

Почетком рата у БиХ, 7. маја 1993. Ферхат-пашина џамија, задужбина Ферхат-паше Соколовића, у потпуности је срушена, а овај датум проглашен је за Дан џамија у БиХ одлуком Ријасета Исламске заједнице с циљем да симболички подсјећа на страдање, потпуно рушење или оштећење великог броја џамија, месџида и других вакуфских објеката током рата у БиХ од 1992. до 1995. године.

Овај датум уједно је и сјећање на трагично страдање Цазињанина Мурата Бадића, 7. маја 2001. године у Бањалуци. Тада су полагање камена темељца за обнову Ферхадија џамије прекинули нереди у којима је тешко повријеђен Бадић, који је од повреда преминуо 26. маја 2001. године.

Ферхадија џамија изграђена 1579. године представљала је једно од најуспјешнијих архитектонских остварења босанске архитектуре у вријеме Османлија у 16. вијеку, а 1950. године је уврштена у културну баштину БиХ, затим и на листу споменика свјетске баштине при УНЕСКО-у.

Након поновне изградње Ферхадија је свечано отворена 7. маја 2016. године.