У оквиру припрема за надолазеће јесење и зимске дане, када се очекује повећан број заражених коронавирусом и другим респираторним инфекцијама, додатно се оспособљава примарна здравствена заштита на подручју Бањалуке.

Између осталих активности, Град Бањалука одобрио је додатнафинансијска средства за опремање посебне Ковид амбуланте у насељу Долац.

Ковид амбуланта у Бањалуци већ од септембра требала би бити потпуно оспособљена за пружање комплетне услуге, која је у надлежности примарне здравствене заштите грађанима Бањалуке код којих постоји сумња или су позитивни на коронавирус, као и особама са симптомима акутних респираторних инфекција.

МЛАДЕН ШУКАЛО, лијечник обитељске медицине у Дому здравља Бања Лука

“Дефинитивно од септембра, на једној локацији која је изолована , која неће ни на који начин ометати пружање услуга примарне здравствене заштите за грађане који долазе у амбуланте потордичне медицине из неких других разлога и самим тим ћемо избјећи могућност њиховог контакта и на тај начин ширења заразе.

Град Бањалука одобрио је додатних 150 000 КМ за опремање Цовид амбуланте у Доцу, која располаже са довољним просторним капацитетом,посебним улазима. Биће опремљена са додатном опремом за дијагностику и збрињавање пацијената. На тај начин биће растерећен и дио Поликлинике гдје су одвајани пацијенти са повишеном температуром.

ИГОР РАДОЈИЧИЋ, градоначелник Бање Луке

“Сада су чекање и чекаонице на отвореном практично. Ми припремамо неку врсту провизорног захвата у околном простору како бисмо за долазеће лоше метеоприлике направили надстрешнице , прилазе гдје би људи могли чекати на лошијим временскјим условима”.

Преломни кризни моменат очекује се већ сљедећи мјесец са почетком нове школске године, враћањем јавног превоза у пуни капацитет и након повратка грађана са годишњих одмора. Вријеме у којем се иначе јављају респираторне инфекције, захтијеваће максималан ангажман примарне здравствене заштите.

АЛЕН ШЕРАНИЋ, министар здравља и социјалне заштите РС

“Ми се сада морамо припремати за оно што нас очекује ја вјерујем већ у октобру, а то је низ упала плућа различитих узрочника. Ми тада треба да збрињавамо људе а да епидемиолошки радимо што се тиче короне тако да та два сегмента која ћемо свакако развијати и у том дијелу и доктори породичне медицине су апсолутно обучени да лијече атипичну вирусну упалу плућа без обзира којег узрочника и да процијене оно стање када тај пацијент треба болничку његу”.

Управа Града Бањалука и Дом здравља најавили су да се тражи и адекватна локација за школски диспанзер, гдје би дјеци школског узраста, са акутним респираторним инфекцијама, на једном мјесту била омогућена здравствена заштита.