Негативне посљедице коронавируса осјећа цијела привреда. Сектори туризма и угоститељства понајвише. У Републици Српској угрожено је чак 14 хиљада радних мјеста у ове двије гране. Бањалучки хотелијери поручују да су на корак до затварања својих објеката. Без помоћи државе сумњају да ће дочекати крај августа.

Бањалучки хотели у односу на исти период прошле године раде са свега пет одсто капацитета. Практично, то значи да је од 1.600 расположивих кревета у граду тренутно празно њих чак 1.520. Страних туриста готово и да нема.

КАРМЕН КАРАЛИЋ, Мотел ”Ортодокс”

„У односу на прошлу годину уопште немамо туриста. Све резервације што се тиче соба су нам отказане као и већина догађаја, прослава, крштења и вјенчања. Тако да, надамо се да ће бити боље, али с обзиром на све већи број обољелих, не знамо“.

Само у Бањалуци крајње је неизвјесна судбина и егзистенција 500-тињак запослених у сектору хотелијерства.

ЗЛАТАН ТАТИЋ, Удружење послодаваца и туризма РС ”Хореца”

„Покушавамо да нађемо модус да не стављамо кључ у браву. Јер нам је и то још већи проблем. Поновно покретање система и покретање тога свега. Једноставно се боримо на све могуће начине да не затворимо и да не отпуштамо раднике, али без помоћи државе, помоћи власти, помоћи градских органа, јако тешко ћемо то успјети сами.“

Хотелијери траже помоћ да би превазишли посљедице коронавируса које, и након ублажавања мјера, итекако утичу на њих. Основног прихода од којег живе, а то је ноћење гостију, нема. Од Министарства трговине и туризма траже да им обезбиједи исплату минималне плате до краја године за запослене раднике, те уплаћивање доприноса за 12 мјесеци. У овом Министарству кажу како су свјесни да су угоститељство и хотелијерство највише погођени пандемијом, те наводе да су до сада донијели низ мјера подршке овом сектору.

”Од самог почетка кризе изазване вирусом корона, у сталној смо комуникацији са привредницима из овог сектора и заједнички радимо на изналажењу начина да помогнемо опстанку ових привредних грана. Планирамо да и у будућем периоду активно радимо на подршци овом сектору, те да у складу са развојем епидемиолошке ситуације и њеним утицајем на тржиште и привреду Републике Српске, разматрамо и, у складу са могућностима и надлежностима, доносимо мјере које ће помоћи рад и опоравак наше привреде.”

Хотелијерство у Републици Српској је на апаратима и уколико се нешто под хитно не предузме, власници хотела поручују да ће бити приморани да затворе своје капацитете до краја августа.