Љековите воде Бање Губер у Сребреници су неискоришћени потенцијал који више од 20 година тече у канализацију. Иако је поновни почетак рада најављиван за прошлу годину, то се није догодило. Надлежни најављују уређење шеталишта и отварање купалишта, али конкретни кораци су још на чекању.

Иако помпезно најављивано да ће до краја 2019. године Бања Губер почети са радом, то се није догодило. Како кажу надлежни у Сребреници, кочница је политика и бирократија.

РАДОМИР ПАВЛОВИЋ, директор Националног парка “Дрина”

“Запело је у одређеним политикама које су се умијешале да Сребреница не добије своје вриједности. Студију ради Влада Републике Српске са тимом стручњака. Министар здравља је укључен у то, Зотовић је укључен у то”

Први покушај ревитализације Бање догодио се прије десет година, када је акционарско друштво “Губер” из Сребренице почело изградњу нових, модерних хотелско-бањских капацитета. Међутим, градња је стала на пола.

На улазу у Бању Губер посјетиоце још увијек дочекује табла на којој пише да је завршетак радова предвиђен за децембар 2011. године. Девет година касније, градња је и даље блокирана због судских процеса који се воде око тога ко полаже право на концесију.

Из општине Сребреница упутили су нас на Владу Републике Српске и Министарство здравља. Пред камере нису хтјели, а како смо незванично сазнали, ових дана баве се управо питањем Бање Губер, па би ускоро требало да буде усвојен план активности за наредне двије до три године које би довеле до оживљавања Бање. Милорад Коловић, који годинама чува незавршени комплекс каже да, упркос томе што бања не ради, посјетилаца има.

МИЛОРАД КОЛОВИЋ, чувар изворишта Бање “Губер”

“Овдје чувам једноставно да се не урушава, да даље не пропада. Показујемо посјетиоцима ове изворе ив оде, како се пију, како ово, а то смо већ добили препоруку од љекара, не причамо напамет”

Сребреничани су увјерени да ће, ако Губер Бања проради, то значити нову развојну шансу.

Док Бања не почне са радом, врше се експериментална лијечења губер водом у оквиру Дома здравља Сребреница.

Сребреничка Бања Губер 1903. године на америчко тржиште извезла је миллион боца љековите воде. 117 година касније љековита вода тече у канализацију. Док власти не пронађу рјешење и не оживе Бању Губер, тако ће бити и надаље.