Замјеници предсједатеља Вијећа министара БиХ, министар финанција и трезора Вјекослав Беванда и министрица вањских послова Бисера Турковић, примили су данас потпредсједника Европске комисије и високог представника за вањску и сигурносну политику Европске уније (ЕУ) Жозефа Бореља, с којим су разговарали о европској перспективи БиХ, 25 година након потписивања Дејтонског мировног споразума.

Министар Беванда, у својству шефа изасланства Вијећа министара БиХ, захвалио је Борељу на посјету, који је успјешно реализиран у вријеме пандемије и тешкоћа с којима се суочио цијели свијет. Током данашњег састанка посвећена је посебна позорност на обавезе које БиХ има у процесу испуњавања увјета за пријам у ЕУ и испуњавању 14 приоритета из Акцијског плана из Мишљења Европске комисије.

Министар Беванда нагласио је да у процесу европских интеграција морају судјеловати све разине власти сукладно уставном уређењу јер ће тако успјех бити зајамчен, због чега у БиХ и постоји механизам координације у процесу придруживању ЕУ-у.

Према његовим ријечима, европске интеграције немају алтернативу те су сви политички актери у БиХ сагласни да је пут у ЕУ оно што ће допринијети бољем животу свих грађана БиХ.

Министар Беванда истакнуо је да је свима јасно како је нужно убрзати реформе на европском путу те да сви у БиХ требају преузети одговорност за свој дио обвеза.

Министрица Бисера Турковић је захвалила ЕУ на свеукупној досадашњој помоћи, истакнувши и изнимно важном одлуку ЕУ-а да омогући приступ БиХ инструментима и иницијативама доступним државама чланицама у оквиру борбе против пандемије КОВИД-19.

Према ријечима министрице Турковић, европска перспектива је кључни приоритет БиХ и потребно је одржавати сталну комуникацију с институцијама ЕУ-а о важним циљевима које треба постићи. Нагласила је да је БиХ оптерећена проблемом илегалних миграција и додала да се очекује пуна подршку ЕУ-а за рјешавање мигрантске кризе.

Високи представника за вањску и сигурносну политку Европске уније Жозеф Борељ је рекао да очекује да Вијеће министара остане посвећено провођењу реформи које ће земљи омогућити да напредује ка ЕУ, те позвао институције БиХ да појачају динамику провођења реформи на европском путу.