Босанскохерцеговачки ногометни голман Асмир Беговић најновији је члан ФИФПРО-овог Глобалног савјета играча (Global Player’s Council), како би помогао у подизању гласа професионалних ногометаша у разговорима с доносиоцима одлука за игру, као што су ФИФА, УЕФА, Европска Унија и друге организације.

“Част је бити дио овог савјета. Ово је прави начин да се укључите и направите најпозитивнији утјецај у игри”, рекао је Беговић, 33-годишњи голман из АЦ Милана, на посудби с енглеског Борнмута, током посебног видео интервјуа с генералним секретаром ФИФПРО-а Јонасом Бер-Хофманом.

Беговић надахњује на много начина. Оснива фондацију за потицање дјеце у Босни и Херцеговини и Енглеској на бављење спортом и здрав начин живота (www.асмирбеговицфоундатион.цом). Води академију како би помогао дјеци која сањају о голману, саопћено је из Синдиката професионалних фудбалера БиХ.

“Кад сам одрастао, дивио сам се професионалним голманима. Имао сам своје хероје, али никад нисам имао контакт с њима. Дјеци пуно значи да комуницирају са својим херојима или тренирају под њиховим именом, било да су то моје академије или кампови”, нагласио је Беговић.

И сам бивши избјеглица, Беговић је и амбасадор за програм Уједињених народа за избјеглице. Кад је имао четири године, његови родитељи су напустили ратом разорену БиХ ка Нјемачкој. Шест година касније морали су се поново преселити, овај пут у Канаду.

“То раздобље ме прилично обликовало. Идете у Канаду и започињете нови живот. Не знате никога. Идете до дна и све је у томе да поново прорадите свој пут. То је нешто што вас не само понижава, већ је и таква мотивација да дам све од себе у животу и само се трудим сваког дана напорно радити јер никад не знате када би вам се ствари могле опет одузети. Можда чак ни кроз вашу кривицу, али због околности”, навео је Беговић.

Свјестан је нетолеранције према избјеглицама и многим другим људима, нешто што такођер примјећује на стадионима и није вољан прихватити.

Беговић подржава рад Синдиката професионалних фудбалера у Енглеској и Синдиката професионалних фудбалера у његовој матичној земљи, СПФБиХ.

Бивши репрезентативац Аустралије и замјеник Генералног секретара ФИФПОР-а Симон Колосимо рекао је да Беговић разумије потешкоће с којима се играчи широм свијета суочавају.

“Радујемо се доприносу Асмира у овом Савјету. Нјегово знање о фудбалском екосистему и искуство на елитној разини дати ће нам додатне смјернице како би адресирали на одговарајуће адресе добробит фудбалера из читавог свијета”, рекао је Колосимо.

Асмир Беговић именован је у Глобални савјет играча на приједлог и иницијативу Синдиката професионалних фудбалера у БиХ.