Европска унија и компанија “АстраЗенека” нису успјели да постигну напредак у разговорима о одложеним испорукама вакцина против коронавируса, саопштила је повјереница Европске комисије за здравље и сигурност хране Стела Кириакајдес.

“Жао нам је због континуираног недостатка јасног плана испоруке”, навела је Кириакајдес у објави на Твитеру.

Она је истакла да ЕУ од “АстраЗенеке” тражи јасан план за брзу испоруку доза које је тај блок резервисао за први квартал ове године, преноси Реутерс.

ЕУ врши притисак на “АстраЗенеку” да испоручи висе доза своје вакцине из фабрика у Европу и Велику Британију, након што је компанија саопштила да ће доћи до одлагања, што ће пореметити план имунизације у ЕУ.

Кyриакидес је дан раније одбацила аргументе које је у интервју дао предсједник управе “АстраЗенеке” Паскал Сориот да у уговору постоји одредба која каже да ће компанија дати све од себе како би испунила своје обавезе, али да је то не обавезује на тачно одређене временске рокове за испоруке вакцине.

“Такав став није ни коректан, ни прихватљив. Унапријед смо платили како бисмо осигурали да компанија преузме обавезу да произведе одређену количину доза вакцине и прије одобрења за употребу. Одбацујем логику ‘ко први дође – његово је’, то може функционисати у месници у сусједству, али не и када су у питању потписани уговор”, истакла је Кириакајдес.

Према изворима из Европске комисије, “АстраЗенеки” је одобрен износ од 336 милиона еура, од чега је значајан дио већ исплаћен.

Као одговор на кашњења, Европска унија би могла ограничити извоз вакцине произведених на њеној територији.

Кириакајдес је нагласила да ће “подузети све мјере потребне за заштиту својих грађана”.

С испорукама касне и друга два произвођача, Фајзер и Модерна.